Openluchttheater Zuiderpark neemt deel aan Divers Den Haag

10 mei 2016 Nieuws

In 2012 sloot het Openluchttheater Zuiderpark zijn deuren na stopzetting van de gemeentelijke subsidie. Het theater stond twee jaar leeg. Veel bewoners van de stad ervaarden dat als een groot gemis: hoog- of laagopgeleid, allemaal refereren ze aan de bijzondere ervaring aan een van de voorstellingen van Swiebertje, Bassie en Adriaan, het Zwingfestival of The Pink Project. De ongedwongen, laagdrempelige sfeer van een voorstelling in de buitenlucht, de romantiek van muziek onder een sterrenhemel of de volle maan heeft in het verleden bij veel Hagenaars en Hagenezen een onuitwisbare indruk achtergelaten. 

In de korte tijd dat het theater open was, merkten wij dat het publiek de heropening zeer waardeert en dat het theater uitnodigt tot ‘plannen maken’. Een openluchttheater is toegankelijker voor een breed publiek dan reguliere schouwburgen en concertzalen. Het ZPT is laagdrempelig, verbindend, boeiend voor verschillende bevolkingsgroepen, feestelijk en onbevangen.

De missie van het theater sluit aan bij het open karakter van de locatie: het ontwikkelen van een feestelijk, stedelijk zomertheater, dat het park verlevendigt, waar een bezoeker, medewerker of vrijwilliger ‘met een goed gevoel’ weg gaat. Het theater staat in een van de armste wijken van Nederland en waar het een hele stad bedient, speelt het ook een belangrijke rol in de wijk waar het staat. In het theater kunnen zij niet alleen voorstellingen bij wonen, maar ook actief deel te nemen in exploitatie en programmering. 

Het Zuiderparktheater biedt ruimte aan mensen van verschillende bevolkingsgroepen die (hun eigen) cultuur willen tonen en beleven.