Judy Ruis, servicebureau activerings-, dagbestedings- en vrijwilligerszaken

9 december 2019 Nieuws

Naast dat ik zelf heb deelgenomen aan de leergang Diversiteit & Sensitiviteit, hebben in de afgelopen jaren ontzettend veel vrijwilligers van de stichting Anton Constandse gratis mogen deelnemen. Wat de leergang mij vooral opleverde was inzicht in mijn bevoorrechte positie als ‘witte Hollander’ en de vanzelfsprekendheid waarmee ik dit ervaar. Door de leergang ben ik in gaan zien dat dit helaas niet voor iedereen zo werkt en dat dit invloed heeft op je hele leven en houding ten opzichte van anderen. Dit heeft mij meer begrip opgeleverd. Dit geldt ook voor de positie van de cliënten waar stichting Anton Constandse hulp aan biedt; door stigma en soms ook uiterlijke kenmerken wordt deze doelgroep vaak ook anders behandeld. Dit inzicht wilde ik graag delen met ‘mijn’ vrijwilligers, en ze daarbij de kans bieden om een sterk neergezette, goed geregelde leergang te mogen volgen met echte diepgang. Dit is zeker ook de reactie die ik van deze vrijwilligers terug kreeg; zij vonden de leergang stuk voor stuk een verrijking voor zichzelf maar keken nu ook anders naar de doelgroep waar zij zich voor inzetten.