De ander dat ben jij …

30 maart 2022 Nieuws

Met enkele Saffier-collega’s volgde ik de driedaagse Leergang “Diversiteit & Sensitiviteit” van Divers Den Haag. Hieronder een kleine mijmering. Waar ooit ter wereld jouw wiegje stond is mee bepalend voor de Levensweg die jij uiteindelijk bent gaan wandelen. Opvattingen en overtuigingen die je als kind beluisterde werden soms klakkeloos door jou overgenomen. En omdat veel mensen in jouw gezin, familie, school, buurt en/of vereniging zo dachten en spraken, leek dit alles heel gewoon en normaal. Gelukkig bestaat er zoiets als een puberteit waarin – mede door onderwijs – vertrouwde inzichten en gewoontes – als in een voorjaarsschoonmaak – eens flink worden gelucht en opgeschud. Dan blijkt de wereld meer divers en meer kleurrijk dan eerder gedacht en ooit vermoed. Ineens kan bijvoorbeeld het inzicht ontstaan “De ander dat ben jij”.
De gedachte “De ander dat ben jij” kan werken als een spiegel, kan nieuwsgierig maken … … Hoe kijk ik naar de ander en óók hoe kijkt die ander naar mij – hoe kijk jij naar mij?
Kijken we naar elkaar vanuit oude en ingesleten overtuigingen óf durven wij het aan om met nieuwe ogen te kijken, met nieuwe oren te luisteren én nieuwe woorden te spreken die inspireren en verbinden. Soms kan kijken Zien worden. Soms wordt horen Luisteren. En vanuit verstilling kan een nieuwe ruimte ontstaan voor een betekenisvol ont-moeten. De ander met een eigen persoonlijk verhaal … … dat ben jij …! 

Het was een verrijkende en inspirende Leergang – doe jij straks ook mee?

Toon Vessies, geestelijk verzorger Huize Royal