Boek ‘Tadese – Eritrese nieuwkomers verdienen onze warme steun’

22 september 2021 Nieuws

Vandaag verschijnt het boek 'Tadese – Eritrese nieuwkomers verdienen onze warme steun'. In Den Haag wonen veel Eritrese statushouders. Den Haag is voor de Eritrese diaspora ook een van de belangrijkste Nederlandse steden. Vanuit bijvoorbeeld Duitsland brengen zij deze stad graag een bezoek. Eritrese statushouders staan in het algemeen erg ver af van de Nederlandse samenleving. Maar zij verdienen onze warme steun. Dit is ook de boodschap van het boek 'Tadese'. 

Tadese Asghdom, die opgroeide in de Eritrese hoofdstad Asmara, vertelt in het boek zijn levensverhaal. Tussen de verschillende fasen van zijn leven door wordt de lezer meegenomen in verhalen over Eritrese nieuwkomers. Hierin wordt duidelijk hoe groot de uitdagingen zijn waar zij tegenaan lopen bij hun integratie in Nederland. 

“Warm contact is een sleutel tot succes”, is Tadese's motto. Zelf ontvluchtte hij zijn land in 1977, nadat hij gevangen had gezeten vanwege zijn betrokkenheid bij de strijd voor een vrij Eritrea en in de gevangenis wrede martelingen had ondergaan. Hij heeft mooie herinneringen aan hoe hij in Nederland is opgevangen en hier een bestaan heeft kunnen opbouwen.

Sinds 2014 zet Tadese zich intensief in voor Eritrese nieuwkomers. Integreren in de Nederlandse samenleving is voor deze groep lastig. Maar, zo wordt duidelijk in het boek, als we ons hart voor hen openstellen ervaren we al gauw verbinding. Eritreeërs zijn in het algemeen vriendelijke, bescheiden mensen. Ze vinden het fijn als je ze met een open hart tegemoet treedt. We kunnen gemakkelijk een warm contact laten ontstaan, als we maar eenmaal de stap durven zetten. Dat kan als vrijwilliger of als professional, maar ook gewoon als betrokken medemens. Het boek wordt dan ook afgesloten met een oproep tot professionele nabijheid. Als we werkelijk verbinding met hen maken, zullen Eritrese nieuwkomers zich hier meer thuis gaan voelen en beter kunnen participeren.  Voor meer informatie over het boek en bestellen, zie  https://www.schoolmaatjesons.nl/boek-tadese/